Hamilelikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte kanama, anne adayı ve bebeğin sağlığı açısından önemli bir durumdur. İlk 12 hafta içinde lekelenmeler görülebilirken, geç dönem kanamaları daha farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Her durumda uzman görüşü almak hayati öneme sahiptir.
Hamilelikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi
28 Ağustos 2024

Hamilelikte Kanama


Hamilelikte kanama, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen önemli bir sorundur. Bu kanamalar bazen ciddi durumların belirtisi olabilirken bazen de basit nedenlerle meydana gelebilir. Hamilelikte kanama, erken dönem kanamaları ve geç dönem kanamaları olarak ikiye ayrılır. Kanama miktarı az olduğunda genellikle müdahaleye gerek kalmadan birkaç gün içinde kendiliğinden durabilir. Ancak bazı durumlarda kanama, hem anne adayının hem de anne karnındaki bebeğin hayatını riske sokabilir. Bu nedenle kanamanın boyutu ne olursa olsun mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Hamilelikte Kanama

Nedenleri (Erken Dönem)

Hamileliğin ilk 12 haftasında birçok anne adayında lekelenme tarzı kanamalar görülebilir. Bu kanamalar, cinsel birliktelik sırasında rahim ağzı kanaması olarak ortaya çıkabilir. Aynı zamanda rahim ağzı enfeksiyonu da kanama nedenleri arasında yer alır. Erken dönemde görülen kanamalar için hekim pelvik muayene yaparak kanamanın nedenini belirleyebilir. Hekim, kanamanın süresi, yoğunluğu, ağrı olup olmadığı ve ağrının yeri hakkında sorular sorabilir. Kanda HCG değerlerine bakılabilir. HCG, hamilelik döneminde vücut tarafından üretilen bir hormondur. Kanama nedenini belirlemek için ultrason muayenesi gerekebilir. Bazı durumlarda kanama için özel bir tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Hamilelikte kanama riski olan kadınlarda erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek riski daha fazladır.

Düşük


Hamilelikte erken dönem kanamalarının en önemli nedenlerinden biri düşük yapmaktır. Ancak her kanama düşükle sonuçlanmaz.

Düşük

, gebeliğin ilk 4 ayında herhangi bir zaman diliminde gerçekleşebilir. Genellikle hamileliğin 12-13. haftalarında yaşanır. Tüm gebeliklerin yaklaşık %20'si düşükle sonuçlanır. Vajinal kanama, parça düşürme ve karın alt bölgesinde şiddetli ağrı, düşük belirtileri arasındadır. Hamilelikte kanama yaşayan kadınların çoğunda ağrı hissedilmez ya da çok şiddetli olmayan ağrılar gelişebilir. Bu gibi durumlarda kanama durarak gebelik devam eder. Bazen ise kanama miktarı artarak beraberinde şiddetli ağrı olur ve hamilelik düşükle sonlanabilir.

Dış Gebelik

Eğer sperm ile yumurta buluşarak döllenip rahme değil de başka bir yere yerleşirse bu durum dış gebelik olarak tanımlanır. Dış gebelikte döllenen yumurta genellikle tüplere yerleşir. Dış gebelikte ilk haftalar tıpkı normal gebelikte olduğu gibi belirtiler yaşanır. Ancak belli bir süre sonra kanama ve ağrı başlar. Yumurtanın yerleşmiş olduğu tüp patlarsa anne için büyük risk oluşturabilir. Patlamanın mutlaka zamanında tedavi edilmesi gerekir. İç kanama riski, kan kaybı, halsizlik, şiddetli ağrı gelişebileceği gibi bazı durumlarda dış gebelik şoka ve ölüme sebep olabilir. Dış gebelik, düşüklere oranla çok daha az görülür. Tüplerde enfeksiyon, tüp ameliyatı geçirme ve daha önce dış gebelik geçirmiş olmak, dış gebelik için risk faktörleridir.

Hamilelikte Kanama

Nedenleri (Geç Dönem)

Hamileliğin ikinci yarısında meydana gelen kanamalar, ilk yarısında oluşan kanamalardan çok daha farklıdır. Hafif gelişen kanamalar genelde rahim ağzı enfeksiyonları sebebiyle oluşur ve basit ilaç tedavileriyle kontrol altına alınabilir. Aşırı gelişen kanama ise genelde plasenta sebebiyle oluşur. Erken doğum da hamileliğin geç döneminde kanamaya sebep olabilir.

Plasenta Dekolmanı (Bebeğin Eşinin Erken Ayrılması)

Plasenta normalde rahim duvarına yapışıktır.
Doğum
öncesi ya da doğum anında rahim duvarından ayrılmışsa bu durum kanamaya sebep olabilir. Kanamanın şiddeti ne olursa olsun ağrıya yol açar. Plasentanın erken ayrılması nedeniyle anne karnındaki bebeğe yeterince oksijen gitmez. Bu durum bebek için riskli bir durumdur. 35 yaş üstü gebelikler, orak hücreli anemi sorunu olanlar, önceden dekolman geçirmiş anne adayları bu durum için riskli kişiler arasındadır. Yüksek tansiyon, karna alınan darbe, sigara ve madde kullanımı plasentanın yerinden erken ayrılmasına yol açabilecek etkenler arasındadır. Ciddi bir durum olduğu için vakit kaybetmeden annenin tedavi altına alınması gerekir.

Plasenta Previa (Bebeğin Eşinin Aşağıda Olması)

Plasenta rahim ağzına yerleştiğinde rahim ağzını kısmen ya da tamamen kapatabilir. Hamilelikte kanama nedenidir ve genellikle kanama ağrısız gelişir. Çok sık görülmeyen bir durumdur ve yaklaşık 500 gebelikte 2 ya da 3 kişide görülür. Daha önce sezaryen doğum yapanlarda, rahim ameliyatı geçirenlerde, çoğul gebeliklerde ve fazla doğum yapmış kişilerde görülebilir. Yine zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Doğum

Hamileliğin son dönemlerinde gelişen kanama, doğum habercisi olabilir. Rahim girişini kapatan mukus tıkacı doğum sancıları başlamadan önce ya da doğum başladığında atılır. Bu durumda halk arasında "nişan" olarak isimlendirilen lekelenme tarzı kanama oluşabilir. Eğer bu durum doğuma 3 hafta kala gerçekleşmişse tehlike arz etmez. Ancak daha erken dönemde oluşmuşsa erken doğuma sebep olabilir. Akıntı, bel ağrısı, karın ağrısı, ishal, rahim sertleşmesi ve akıntı miktarında artış gibi belirtilere yol açabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Birsin 25 Temmuz 2024 Perşembe

Hamileliğin ilk 12 haftasında lekelenme tarzı kanamaların normal olduğu söyleniyor, ancak bende de bu tür bir kanama oldu. Ne kadar sürmeli ve hangi noktalarda endişelenip doktora gitmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Birsin, hamilelikte lekelenme tarzı kanamalar bazı durumlarda normal kabul edilse de, her zaman dikkate alınması gereken bir durumdur. Genellikle, bu tür kanamalar implantasyon kanaması olarak adlandırılır ve döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sırasında meydana gelir. Ancak, kanamanın süresi ve miktarı önemlidir.

Eğer kanama birkaç günden fazla sürer, ağırlaşır veya beraberinde şiddetli ağrı, baş dönmesi, ateş gibi belirtiler varsa kesinlikle vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalısın. Ayrıca, kanamanın rengi ve miktarı da önemli; parlak kırmızı ve yoğun kanamalar daha ciddi bir duruma işaret edebilir. Hamilelikte herhangi bir kanama yaşadığında doktoruna danışman en güvenli yoldur. Sağlıklı bir hamilelik dilerim!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
İlişki Sırasında Kanama Nedenleri?
İlişki Sırasında Kanama Nedenleri?
4 Aylık Gebelikte (Hamilelikte) Kanama Nedenleri?
4 Aylık Gebelikte (Hamilelikte) Kanama Nedenleri?
Adet Sonrası Kanama Nedenleri?
Adet Sonrası Kanama Nedenleri?
Kılcal Damar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Kılcal Damar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Kahverengi Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Kahverengi Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Göz Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Göz Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Beyin Kanaması Ameliyatı Sonrası Riskler
Beyin Kanaması Ameliyatı Sonrası Riskler
Güncel
Diş Kanamasına Ne İyi Gelir?
Diş Kanamasına Ne İyi Gelir?