Durduk Yere Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Diş eti kanaması, sık karşılaşılan bir sorun olup genellikle ihmal edilir. Ancak, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ağız sağlığına dikkat ederek, düzenli diş fırçalama ve diş hekimi ziyaretleriyle bu durumu önlemek mümkündür. Sağlıklı diş etleri için gereken önlemleri almak kritik önemdedir.
Durduk Yere Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
06 Eylül 2024

Durduk Yere Diş Eti Kanaması:


Birçok insan, çeşitli sağlık belirtilerinde panikleyerek doktora gitmektedir. Ancak sık sık karşılaşılan ve tedavi edilmediği sürece ciddi sorunlara neden olabilecek durduk yere diş eti kanaması, hastalar tarafından olağan bir durum olarak kabul edilebilir. Önlem alınmadığı takdirde ciddi hastalıklara yol açabilir ve diş kaybına sebep olabilir. Sağlıklı diş eti açık pembe renkte, diş ipi kullanıldığında ya da fırçalandığında kanamayan, diş kökünü sarmış şekilde düz bir hat çizer. Sağlıksız diş etleri ise çok hassaslaştığı için en ufak müdahalede kanar. Kırmızımsı ya da moru andıran renge döner, diş ipi ya da fırça kullanımında kanayabilir ya da durduk yere diş eti kanaması gerçekleşebilir. Ağızda enfeksiyon yapar, dişlerin çürümesine ve diş kaybına sebep olur.

Dişimiz ağrıdığı zamanlarda çektirmek için doktora gideriz. Doktorun bize ilk yazdığı ilaç antibiyotik olur. Bu durum diş etinin, diş sağlığı için ne kadar önemli olduğunu, çekilmeden önce de, sonra da korunması gerektiğinin önemini vurgular.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?


Ağız sağlığına dikkat etmemek, sigara kullanımı, diş eti iltihaplanması, yaş, B12 ya da D vitamini gibi önemli vitamin eksiklikleri, genetik faktörler, diş gıcırdatmak, kötü beslenme, hormonal bozukluklar diş eti sağlığımızı tehdit eder. Bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar, romatizma, kalp hastalığı ya da kanla ilgili sistemik hastalıklarda dolaylı yoldan diş etlerimizi tehdit eden faktörlerdir.

Diş Eti Kanamasının Tedavisi Nasıl Yapılır?


Çeşitli faktörlerin yol açtığı sorunları ortadan kaldırabilmek için öncelikle, durduk yere diş eti kanamasına sebep olan bakteri plağı ve bakteri plağının oluşturduğu diş taşı gibi etkenler, ultrasonik aletlerle uzaklaştırılır. Sonrasında hastalığın seviyesine göre hastaya antibiyotik verilebilir. Sorun daha ileri aşamada ise cerrahi müdahale de uygun görülebilir. Bu tedavilerin sonucunda ağız içi hijyenine dikkat etmeli, diş etleri sağlıklı hale geldikten sonra hiçbir sorun yaşanmasa dahi diş hekimi 6 ayda bir rutin kontrollerle ziyaret edilmelidir.

Diş Eti Kanamasını Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler
  • Günde en az iki kez diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmek
  • Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak
  • Stresi yönetmek
  • Diş hekimi kontrollerini ihmal etmemek

Bu önlemler sayesinde diş eti kanaması riskini minimize edebilir ve genel ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Bilgin 04 Ağustos 2024 Pazar

Durduk yere diş etim kanadığında endişelenmeli miyim? Bunun ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğini duydum. Ne yapmamı önerirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Durumunuzu Değerlendirin
Diş etinde kanama, genellikle diş eti hastalığı veya periodontal hastalık gibi durumların belirtisi olabilir. Bunun yanında, yetersiz ağız hijyeni, diş taşı birikimi veya hormonal değişiklikler gibi daha az ciddi sebepler de kanamaya yol açabilir.

Hekime Danışın
Eğer bu durum devam ederse ya da başka semptomlar (ağrı, şişlik, kötü ağız kokusu) eşlik ederse, bir diş hekimine görünmenizi öneririm. Diş hekimleri, diş etlerinizin sağlığını değerlendirebilir ve gerekli tedavi yöntemlerini önerebilir.

Ağız Hijyenine Dikkat Edin
Ağız hijyenine dikkat etmek, diş eti sağlığınızı korumak için oldukça önemlidir. Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli diş hekimi kontrolleri yapmak, diş eti kanamasını önlemede etkili olabilir.

Kendinize iyi bakın ve sağlığınızı ihmal etmeyin.

Çok Okunanlar
Diş Eti Neden Kanar?
Diş Eti Neden Kanar?
Diş Kanamasına Ne İyi Gelir?
Diş Kanamasına Ne İyi Gelir?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Adet Kanamasının Kahverengi Olması
Adet Kanamasının Kahverengi Olması
Menopozda Kanama Nedenleri
Menopozda Kanama Nedenleri
Sezeryan Sonrası Pıhtılı Kanama
Sezeryan Sonrası Pıhtılı Kanama
Sezeryan Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Sezeryan Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Yeni Doğan Bebek Göbek Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Yeni Doğan Bebek Göbek Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Diş Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Diş Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Sık Burun Kanaması Nedenleri?
Sık Burun Kanaması Nedenleri?