Gis Kanamasının Nedenleri?

Gastrointestinal kanama, sindirim sisteminde gerçekleşen kanamalardır ve genellikle belirti vermeden başlayabilir. Mide, yemek borusu ve bağırsaklardaki rahatsızlıklar bu duruma yol açar. Belirtiler arasında anormal dışkılama ve halsizlik yer alır. Tedavi için nedenin belirlenmesi ve endoskopi gibi yöntemler kullanılır.
Gis Kanamasının Nedenleri?
05 Eylül 2024

Gastrointestinal Kanama (Gis Kanama)


Öncelikle "Gis" teriminin ne anlama geldiğini açıklayalım. Gis, gastrointestinal sistemin kısaltmasıdır ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını ifade eder. Halk arasında mide kanaması olarak da bilinen gastrointestinal kanama, sindirim sisteminde meydana gelen herhangi bir rahatsızlık sonucunda ortaya çıkar. Gis kanaması, bağımsız bir hastalıktan ziyade, sindirim sisteminde meydana gelen bir rahatsızlıktan kaynaklanır. Bu tür kanamaların tedavisi mümkündür ve önceden önlem alınması gereken bir durumdur.

Gis Kanamasının Belirtileri


Gis kanaması yaşayan kişilerde bu kanama hemen fark edilmeyebilir çünkü belirti vermeden başlayabilir. Çoğunlukla dışkı esnasında gözlemlenir. Gis kanaması yaşayan kişinin hemen kontrol altına alınması gereklidir, çünkü kanamanın yeri ve miktarı oldukça önemlidir.

Gis Kanaması Neden Olur?


Sindirim sistemi içerisinde bulunan organların hasar görmesi ya da olumsuz bir durumun oluşması Gis kanamasına neden olur. Farklı şekillerde meydana gelebilen gis kanamasının miktarı, ne zaman başladığı ve hangi organdan dolayı kanama meydana geldiği çok önemlidir. Gis kanamasının oluşmasına neden olan sebepler ise şunlardır:

  • Midede bulunan asit miktarının aşırı derecede salgılanması mide duvarının zarar görmesine neden olur. Bu asidin giderek artması da midede kanamanın oluşmasına yol açar.
  • Yemek borusunun altındaki damarların dilate olması damarların genişlemesine neden olur. Bu genişleme sonucunda da kişide kanama meydana gelir.
  • Özafagusun yani yemek borusunun içerisindeki duvarın yırtılması sonucu gis kanaması oluşabilir.
  • Gastrit, reflü ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının ilerlemesi sonucunda gis kanaması meydana gelebilir.
  • Mide ameliyatları.
  • Mide kanseri kişilerde gis kanamasına neden olabilir.
  • İnce ve kalın bağırsakta meydana gelen enfeksiyon ve iltihaplanma mide kanamalarına neden olabilir.
  • Kolon duvarının ters dönmesi sonucu oluşan divertikül hastalığı gis kanamasına neden olabilir.
  • Ayrıca sindirim sisteminde yer alan kapillerin daralması ya da genişlemesi gibi oluşan anormal durumlar gis kanamasına neden olmaktadır.

Gis Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

Sindirim sisteminin farklı bölgelerinde meydana gelen gis kanamaları, farklı belirtiler vererek ortaya çıkar. Özellikle fark ettirmeden başlayan gis kanamalarının mutlaka kontrol altına alınması gereklidir. Her insanda farklı şekillerde ortaya çıkan gis kanamalarının en belirgin belirtileri şunlardır:

  • İdrar ve gaitada görülen anormallikler.
  • İdrar ve dışkı yaparken zorlanma.
  • Bulantı ve kusmada meydana gelen değişiklikler.
  • Dışkının siyaha yakın bir renk alması.
  • Anemi.
  • Baş dönmesi ve halsizlik.
  • Kendini yorgun ve bitkin hissetme.
  • Karın ağrısı, baş ağrısı.
  • Kasık bölgesinde ağrı oluşumu.

Gis Kanamalarında Yapılması Gereken Tedavi

Öncelikle kanamaya neden olan etken bulunmalıdır. Aksi takdirde kanamanın nedeni ve kanamanın oluştuğu bölge bulunmazsa herhangi bir müdahale yapılamaz. Daha çok gis kanamalarını saptamak için endoskopi yöntemi kullanılır. Endoskopi sayesinde kişinin kanamasının olduğu yer ve kanama miktarı rahatlıkla görülebilir. Endoskopi sayesinde yapılan cerrahi müdahale, kişinin kanamasının kontrol altına alınmasını sağlar. Fakat gis kanamaları kendini tekrar edebilen bir durumdur. Bu durumun tekrarlanmaması için doktorunuzun vermiş olduğu ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız ve sık sık da kontrole gitmelisiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Tekrime 26 Temmuz 2024 Cuma

Gis kanamasının belirtileri neden fark edilmeden başlayabiliyor ve dışkıda gözlemlenen anormallikler hangi durumlarda daha belirgin hale geliyor? Midede bulunan asidin artmasından kaynaklanan kanamaları önlemek için ne gibi önlemler alınabilir ve hangi tedavi yöntemleri daha etkili oluyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Tekrime,

Gastrointestinal (GİS) kanamalarının belirtileri bazen fark edilmeyebilir çünkü kanama başlangıçta çok az olabilir veya yavaş yavaş gelişebilir. Bu durumda dışkıda gözle görülür bir değişiklik olmayabilir. Ancak, kanama şiddetlendikçe dışkıda siyah, katran benzeri bir görünüm veya parlak kırmızı kan görülebilir. Bu belirtiler daha belirgin hale gelir.

Midede bulunan asidin artmasından kaynaklanan kanamaları önlemek için bazı önlemler alabilirsiniz. Örneğin, asit üretimini azaltmak için doktorunuzun önerdiği antasit ilaçları kullanabilirsiniz. Ayrıca, mide asidini artırabilecek yiyecek ve içeceklerden (alkol, baharatlı yiyecekler, kafein vb.) kaçınmak önemlidir.

Tedavi yöntemleri arasında endoskopik müdahaleler, ilaç tedavisi ve bazı durumlarda cerrahi müdahaleler yer alabilir. Hangi tedavi yönteminin daha etkili olacağı, kanamanın kaynağına ve şiddetine bağlıdır. Bu yüzden, belirtiler fark edildiğinde bir sağlık profesyoneline danışmak en doğru yaklaşım olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Sevgiler,

Çok Okunanlar
Burun Kanaması Nedenleri
Burun Kanaması Nedenleri
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeni Doğan Bebek Göbek Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Yeni Doğan Bebek Göbek Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
9 Haftalık Gebelikte Kanama Nedenleri?
9 Haftalık Gebelikte Kanama Nedenleri?
Burun Neden Kanar?
Burun Neden Kanar?
Gebelikte Kahverengi Kanama Nedenleri?
Gebelikte Kahverengi Kanama Nedenleri?
Güncel
Diş Eti Neden Kanar?
Diş Eti Neden Kanar?
Güncel
Diş Kanaması Nasıl Durdurulur?
Diş Kanaması Nasıl Durdurulur?
Güncel
Adet Kanaması Neden Az Gelir?
Adet Kanaması Neden Az Gelir?