Şiddetli Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli burun kanaması, birçok sağlık sorununun belirtisi olabilen önemli bir durumdur. Kronik hastalıklar ve travmalar gibi çeşitli etkenler bu durumu tetikleyebilir. Belirtileri gözlemlemek ve uygun tedavi için uzman hekimle iletişime geçmek hayati öneme sahiptir.
Şiddetli Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
03 Eylül 2024

Şiddetli Burun Kanaması


Bir kısım kronik hastalıklar ve iç hastalıklar, şiddetli burun kanaması üzerinde oldukça etkilidir. Çoğunlukla kalp, damar, akciğer, karaciğer ve beyin üzerinde oluşan semptomlardan kaynaklı şiddetli burun kanaması görülebilir. Şiddetli burun kanaması, bir taraftan da kişinin hastalığının teşhisini sağlayan önemli bir etkendir. Bir kişi kendisinde oluşan rahatsızlığın farkına varmayabilir, ancak şiddetli burun kanaması görülmesi halinde uzman hekimlere başvuruda bulunarak rahatsızlığın ortaya çıkması sağlanabilir. Şiddetli burun kanaması, çoğunlukla çocuklarda burunlarına yabancı cisim sokmaları sonrasında gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra, bazı etkenlerin de şiddetli burun kanamasına neden olduğu bilinmektedir.

Şiddetli Burun Kanamasına Neden Olan Etmenler


  • Burun İçi Eğrilik: Bir kimsenin burnunun eğik olması nedeniyle normal hava alımında bu eğrilerden dolayı kabuklaşma ve kuruluk görülebilir. Böyle bir durumda, burnun içindeki eğri bölge kuruduğunda kabuk bağlar ve zamanla darbe alması halinde şiddetli burun kanaması oluşur.
  • Travma: Kaza, düşme, yaralanma ve burna darbe alma sonrasında oluşan basıncın etkisi ile şiddetli burun kanamaları oluşabilir.
  • Isıtma Sistemi: Çoğunlukla kış aylarında ısıtmanın oluşturduğu kuruluk, zamanla burun bölgesinde kurumalara neden olarak üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşmasına ve şiddetli burun kanamasına neden olabilir.
  • Tümör ve Urlar: Sinüs ve geniz bölgesinde oluşan tümörlerin zamanla burun bölgesinde kanamalara neden olduğu bilinmektedir.
  • Hormonal Etkenler: Özellikle hamilelik döneminde veya kan hacminin artması halinde şiddetli burun kanaması gözlemlenir.
  • Kalp ve Damar Hastalıkları: Kalp yetmezliği, hipertansiyon ve damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıkların beyni zorlaması halinde kişide şiddetli burun kanaması görülebilir.
  • Kan Hastalıkları: Kan pıhtılaşması ve şeker hastalığı gibi hastalıkları olan kişilerde şiddetli burun kanaması gözlemlenmiştir.

Şiddetli Burun Kanaması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Sürekli veya kısa süreli görülen şiddetli burun kanaması durumunda konu uzman hekime bildirilmelidir. Uzman hekimin yapacağı hormon ve kan tahlilleri sonrasında hastalığın teşhisi konulur. Şayet hastalık ciddi bir etken ve rahatsızlıktan kaynaklanmıyorsa, alınacak ilaçlar ile şiddetli burun kanaması kontrol altına alınır. Ancak kronik bir hal almış veya iç hastalık durumu söz konusu ise, bu defa uzman hekim farklı tedavi yöntemleri belirleyerek kişi kısa sürede bu rahatsızlıktan kurtulabilir. Şiddetli burun kanaması ciddi bir rahatsızlık türü olması nedeniyle, böyle bir rahatsızlık görülmesi halinde acilen uzman hekime başvurulmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Vecdiye 23 Temmuz 2024 Salı

Burun kanaması yaşayan birisi olarak, şiddetli burun kanamalarının kalp veya damar hastalıklarından kaynaklanabileceğini bilmiyordum. Bu konuda endişelenmeli miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Vecdiye,

ޞiddetli burun kanamaları bazen ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir, ancak her burun kanaması bu tür problemlerden kaynaklanmaz. Yine de bu durumu göz ardı etmemek önemlidir. Eğer burun kanamalarınız sık ve yoğun bir şekilde devam ediyorsa, bir kulak burun boğaz uzmanına veya bir kardiyoloğa başvurarak detaylı bir muayene yaptırmanızda fayda var. Bu şekilde hem endişelerinizi giderebilir hem de olası sağlık problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Makatta Kaşıntı Kanama Nedenleri?
Makatta Kaşıntı Kanama Nedenleri?
Güncel
Adet Kanamasını Ne Keser?
Adet Kanamasını Ne Keser?
Güncel
Makatta Yanma ve Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Makatta Yanma ve Kanama Belirtileri ve Tedavisi