Hamilelikte Kanama Kaç Gün Sürer?

Hamilelik sürecinde kanama, önemli bir durumdur ve çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Erken dönem ve geç dönem olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. Her iki durumda da, kanamanın süresi ve şiddeti, sağlık açısından dikkate alınmalıdır. Doktor kontrolü şarttır.
Hamilelikte Kanama Kaç Gün Sürer?
14 Eylül 2024

Hamilelikte Kanama Kaç Gün Sürer?


Gebelik dönemi, kadınlar için vücutta birçok farklılıkların meydana geldiği, hormonal değişikliklerin yaşandığı bir süreçtir. Bu dönemde bazı problemler yaşanabilir ve bu problemlerin başında kanama gelir. Gebelikle birlikte regl dönemi sona erer ve gebe kadınlarda normalde kanama durumu olmaz. Ancak bu kanamalar bazen tehlike ve endişe gerektirirken, bazen de sorun teşkil etmez. Kanamanın nedeni her ne olursa olsun, gebelik riskli bir süreç olduğundan doktora gitmek gereklidir.

Hamilelikte kanamalar ikiye ayrılır:
  • Erken dönem kanamaları
  • Geç dönem kanamaları

Hamilelikte Erken Dönem Kanamaları Kaç Gün Sürer?


Erken dönem kanamaları, yaklaşık olarak gebeliğin 20. haftasına kadar devam edebilir ve genellikle sağlıklı bir hamileliğin devamı ile sonuçlanır. Gebelikte erken dönemde yaşanan kanamalar; implantasyon yani hamilelik kesesinin rahim içerisine yerleşme kanaması, düşük tehlikesi, mol yani halk arasında yaygın olarak bilinen ismiyle üzüm gebeliği, dış gebelik gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Ayrıca basit bir vajinal iltihaplanma, rahmin ağız kısmında olan yaralar ve polipler (et beni) de kanama sebepleri arasında yer alır.

Hamilelikte yerleşme kanamaları, yaklaşık olarak iki-üç gün kadar sürer. Daha uzun sürmesi endişe verici bir durum olmayabilir, ancak her durumda doktor kontrolü şarttır.

Hamilelik süresince sürekli kanama yaşayan kadınlarda düşük riski %50 oranındadır.

Hamilelikte Geç Dönem Kanamaları Kaç Gün Sürer?


Geç dönem kanamaları, hamileliğin özellikle son üç aylık kısmını kapsar. Bu kanamalar birkaç gün veya daha uzun süre devam edebilir. Geç dönem kanamaları hem anne hem de bebek için riskli olabilir. Bu dönemde gerçekleşen kanamalar; erken doğum, plasentanın rahmin ağız kısmına daha yakın hatta rahim ağzını kapatacak bir pozisyonda durması ve plasentanın tamamen veya kısmen ayrılması kaynaklı olabilir.

Geç dönem kanamaları mutlaka tıbbi müdahale gerektirir. Bu tür kanamaların nedenlerinin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için kritik önem taşır.

Ek Bilgiler ve Öneriler

Hamilelik süresince herhangi bir kanama yaşandığında, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kanamanın şiddeti, süresi ve beraberinde gelen diğer belirtiler dikkatle takip edilmelidir. Doktorunuzun önerilerine ve gebelik kontrollerine sıkı sıkıya uymanız, sağlıklı bir gebelik süreci geçirmenize yardımcı olacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Mustafa Buğra 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Hamilelikte yerleşme kanamaları yaşadım ve yaklaşık iki-üç gün sürdü. Ancak daha uzun sürmesi durumunda endişe etmeli miyim? Doktora hemen gitmek şart mıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Mustafa Buğra,

Yerleşme Kanamaları: Hamilelikte yerleşme kanamaları genellikle gebeliğin erken dönemlerinde meydana gelir ve genellikle kısa süreli olur. Bu tür kanamalar, embriyonun rahim duvarına yerleşmesi sırasında oluşur ve genellikle iki-üç gün sürer.

Endişe Durumu: Kanamaların daha uzun sürmesi veya şiddetli olması durumunda, bu başka bir sorunun belirtisi olabilir. Bu nedenle, herhangi bir anormal durumla karşılaştığında doktora başvurmak önemlidir.

Doktora Gitmek: Yerleşme kanamaları genellikle endişe gerektirmez, ancak kanamanın uzun sürmesi, yoğun olması veya beraberinde ağrı gibi başka belirtiler yaşanması durumunda, bir uzmana başvurmak en iyisidir. Bu şekilde, herhangi bir komplikasyon olup olmadığını netleştirebilirsiniz.

Sağlıklı bir hamilelik dilerim.

Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Haber Bülteni
Güncel
Gebelikte Hafif Kanama Nedenleri?
Gebelikte Hafif Kanama Nedenleri?