Kanamalarda İlk Yardım Uygulamaları

Kanamalarda ilk yardım, acil durumlarda hayat kurtarıcı bir rol üstlenir. Dış ve iç kanama türleri için uygulanacak doğru teknikler, durumu stabilize etmek ve tıbbi yardım gelene kadar kaybı en aza indirmek açısından kritik öneme sahiptir. Bilgi ve sakinlik, etkili müdahalenin anahtarıdır.
Kanamalarda İlk Yardım Uygulamaları
16 Ağustos 2024

Kanamalarda İlk Yardım


Kanamalarda ilk yardım, herhangi bir sebepten dolayı meydana gelen kanamalarda yapılacak ilk müdahale, çoğu zaman hayat kurtarır ve olası tehlikelerin önüne geçer. Zamanında müdahale yapabilmek için nasıl ilk yardım uygulaması yapılacağı konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Özellikle ehliyet kurslarında ilk yardım adı altında bir konu bulunmakta ve bu eğitimi alanlar temel düzeyde bilgi sahibi olmaktadır. Bazıları ise bu konuda kendini geliştirerek ilk yardım müdahalesi yapabilir. İlk yardım müdahalesi yapılırken kanamanın görülmesi doğal olarak karşılanır. Çünkü kazaların olmazsa olmazı kanamadır. Önemli olan kanamalarda ilk yardımın nasıl yapıldığıdır. Diyelim ki bir arabayla kaza yapan ya da bir yerde çalışan bir şahıs vardır. İstenmeyen şekilde kazalara maruz kalabilir ve bir tarafı kesildi ya da arabada trafik kazası geçirdi diyelim ve olay yerine yakınsak ya da gözümüzün önünde gerçekleşmişse, bize büyük bir iş düşmektedir. Yani ilk etapta sakin olmak müdahale açısından büyük önem taşır. Korkarsak ya da heyecan artarsa ne kazazedenin kanamasını durdurabilir ne de ilk yardımımız işe yarar. Bu yüzden daha iyi ve faydalı bilgilere sahip olmak için belirli bölgelerde meydana gelen kanamalarda ne tür ilk yardım uygulamaları yapılmalıdır beraber öğrenmeye çalışalım.

Kanamalarda İlk Yardım

Uygulamaları

Kanamalarda ilk yardım uygulamaları, dış kanamalarda ilk yardım ve iç kanamalarda ilk yardım olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu iki türü daha iyi anlayarak yapılacak ilk müdahale, kanamanın durdurulması için büyük önem taşır. Bu uygulamaları daha iyi ve net açıklayarak daha net bilgi sahibi olmak mümkündür.

Dış

Kanamalarda İlk Yardım


  • Bu tür kanamalarda ilk yardım yapılmadan önce durum değerlendirmesi gerekir. Çünkü müdahalenin şekli nasıl olacağını tespit etmek için gereklidir.
  • Dış kanamalarda ilk yardım bilgi sahibi değilsek, 112 acil servis çağrılır ve gelene kadar da kanayan yere temiz bir bezle kapatılır. Kanamanın durmaması halinde ikinci bez ile kapatılmaya çalışılmalıdır.
  • Bandaj uygulaması yapılarak kanayan yere basınç oluşturulmalıdır.
  • Kanayan bölgeyi incitmeden havaya kaldırılmalıdır.
  • Dış kanama sırasında ilk yardımda bulunurken yaralının üstü kapatılır.
  • Uzuv kopmalarında ve çok güçlü koşullarda turnike kaçınılmazdır. Yani turnike uygulaması daha fazla kan kaybını önleyecektir.

İç

Kanamalarda İlk Yardım


  • Bu durumda hastanın şok belirtileri olabilir. Bundan dolayı dış kanama görülmez. Dikkatli olmak gerekir.
  • Çok şiddetli kırık, travma, yaralanmadan oluşabilir.
  • Aynı şekilde dış kanamada olduğu gibi durum değerlendirmesi yapılır.
  • Zaman kaybetmeden tıbbi yardım istenir.
  • Kanaması olan kişiyi hareket ettirmemek gerekir.
  • Yiyecek ve içecek kesinlikle verilmemelidir.
  • Hasta hareket ettirilmeden, üzeri örtülür ve ayakları 30 cm'ye kadar yukarı kaldırılır.
  • En son olarak acil servisine haber verilir.

Uzuv Kopmalarından Kaynaklanan

Kanamalarda İlk Yardım


  • Hastayı fazla hareket ettirilmeden sırtının üzerine yatırılır. Daha sonra bacaklarının yaklaşık olarak 30 cm'ye kadar yükseltilir.
  • Kanamayı durdurmak için kanayan yere baskı noktası oluşturulur ve uygulanır. Bu tedbirlere rağmen kanama durmuyorsa en son turnike uygulaması uygulanır.
  • Kopan uzuv temiz bir su geçirmeyecek şekilde bir plastik poşete yerleştirilir.
  • Daha fazla kanama oluşmaması için ilk etapta kesinlikle acil servisine bildirilmesi gerekir.

Burun ve Kulak Kanamalarında İlk Yardım

  • Burun Kanamasında İlk Yardım: Öncelikli olarak hastanın fazla endişelenecek durumlardan kurtarılması ve sakinleştirilmesi gerekir. Daha sonra oturması sağlanarak, başını hafif şekilde öne doğru uzatılır. Daha sonra burun kanatlarını yaklaşık olarak 5 dakika kadar sıkılır. Bu işlemi yaptıktan sonra uzman bir doktora gitmesini sağlamak gerekir.
  • Kulak Kanamasında İlk Yardım: Burun kanamasında uygulanan teknik ile hemen hemen aynıdır. Sakinleştirmek ve endişelerini, korkularını yenmesini sağlamak gerekir. Kanamada ilk yardım yapılırken temiz bir bez ile kulak kanaması silinir. Ciddi şekilde kanama geliyorsa bezi kulağın deliğine tıkamamak gerekir. Hastayı fazla hareket ettirilmeden sırt üstü yatırılır. Bilinci yerinde ise kanayan kulak üstüne yatırılır. Daha sonra uzman bir doktora görünmesi gerekir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
İnci 23 Temmuz 2024 Salı

Arabayla yaptığım kaza sonrasında bir tarafım kesildi ve kanama durmuyordu. Panik yapmadan sakin kalmak gerektiği söyleniyor, ancak bu durumda sakin kalmak nasıl mümkün olabilir? Kanamanın durması için ne tür bir baskı uygulamalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

İnci, yaşadığın olay gerçekten çok stresli ve korkutucu olmuş. Bu gibi durumlarda sakin kalmak zor olabilir, ancak ilk yardım için sakinliğini koruman önemlidir. Kanamanın durması için temiz bir bez ya da bandaj kullanarak yara üzerine direkt baskı uygulamalısın. Eğer mümkünse, yaralı bölgeyi kalp seviyesinin üzerinde tutmak da kanamanın azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, en kısa sürede profesyonel yardım alman çok önemli. Geçmiş olsun ve umarım en kısa zamanda iyileşirsin.

Çok Okunanlar
Kanama Orucu Bozar mı?
Kanama Orucu Bozar mı?
Adet Dışı Kanama Sebepleri
Adet Dışı Kanama Sebepleri
Dil Kanaması Neden Olur?
Dil Kanaması Neden Olur?
Haber Bülteni
Güncel
Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
9 Haftalık Gebelikte Kanama Nedenleri?
9 Haftalık Gebelikte Kanama Nedenleri?
Gebelikte Kanama Nedenleri?
Gebelikte Kanama Nedenleri?
Kahverengi Kanamanın Nedenleri
Kahverengi Kanamanın Nedenleri
Makatta Kaşıntı Kanama Nedenleri?
Makatta Kaşıntı Kanama Nedenleri?
İlişki Sonrası Kanama Sebepleri
İlişki Sonrası Kanama Sebepleri
Diş Kanaması Nasıl Durdurulur?
Diş Kanaması Nasıl Durdurulur?
Yumurtlama Döneminde Kanama Nedenleri?
Yumurtlama Döneminde Kanama Nedenleri?
Sağ Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Sağ Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Burun Kanaması Nedenleri
Çocuklarda Burun Kanaması Nedenleri