Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin kanaması, çeşitli nedenlerle beyindeki damarların yırtılması sonucu oluşan kan birikimidir. Bu durum, hayati tehlike taşıyabilir ve acil müdahale gerektirir. Belirtileri, kanamanın yeri ve şiddetine bağlı olarak farklılık gösterir. Tedavi, kanamanın nedenine göre değişiklik gösterir.
Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
15 Eylül 2024

Beyin Kanaması


Beyin kanaması, başa alınan bir darbe, yüksek tansiyon veya kafatası içinde bulunan damarların bütünlüğünün yitirmesi sonucu beyindeki damarlarda kan birikmesi ile ortaya çıkar. Beyin zarında, beyin dokusu içinde, beyin zarının üstünde, beyin zarının alt kısmında veya beynin dışında gelişebilir. Bu durum, kanamanın meydana geldiği bölgeye göre sınıflandırılır. Diğer beyin kanamaları ise kanamanın nedeni göz önünde bulundurularak sınıflandırılır.

Beyin kanaması, beyin tümörü, karaciğer hastalıkları, kanama bozuklukları ve damar bozuklukları gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. 50 yaş altı kişilerde beyin kanamasının en önemli nedeni kafa travmasıdır. Yaş ilerledikçe kanama nedeni anevrizma ve yüksek tansiyon olabilir. Anevrizmalar ve yüksek tansiyon, zamanla kanamaya yol açtığı bölgede bulunan dokularda tahribat oluşturur. Bu tahribat ilerledikçe genellikle herhangi bir belirti oluşmaz. Belirti süresi bazen birkaç saat, bazen ise birkaç hafta sürebilir.

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?


Beyin kanamasında yaşanan belirtiler, kanamanın beynin hangi bölümünde gerçekleştiğine bağlı olarak farklılık gösterir. Eğer kanama beynin görme ile ilgili kısmında gelişiyorsa görme problemleri, konuşma ile ilgili kısımda gelişmişse konuşma problemleri ortaya çıkar. Vücudun bir tarafında kuvvet kaybı ve denge bozuklukları, beyin kanamasında genel belirtiler olarak bilinir. Kanama beynin alt tarafında, yani beyin sapında gelişmişse, hasta komaya girebilir.

Beynin bir kısmını etkileyen baş ağrısı, beyin kanamasında sık görülen belirtilerdendir. Ancak her beyin kanamasında baş ağrısı yaşanmayabilir. Yaşanan baş ağrısı gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Ağrı, öksürme, eğilme ya da ani hareketlerde artabilir. Diğer belirtiler şunlardır:

  • Uyku hali
  • Bilinç zayıflaması
  • Ses ve olaylara karşı duyarsızlık
  • Konuşmaları anlamama
  • Yutkunma güçlüğü
  • Yazma ve okumada zayıflama
  • El titremesi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Tat ve diğer duyularda zayıflık
  • Karıncalanma hissi
  • Görme problemleri
  • Göz kapağında düşme
  • Göz kontrolünü sağlayamama

Beyin Kanaması Nasıl Gerçekleşir?


Herhangi bir nedene bağlı olarak gerçekleşen beyin kanaması anında, kan beynin içi ya da yüzeyinde bulduğu boşluklara dolmaya başlar. Ardından kan nerede yoğunlaşmışsa, o alanda bulunan beyin hücreleri ölmeye başlar. Beynin hayati kısımlarında bulunan hücreler ölmeye başlarsa, bu durum çok ciddi komplikasyonlara yol açar. Bu nedenle vakit kaybetmeden müdahale edilmesi gerekir. Müdahale sayesinde alanda daha fazla hücrenin ölmesi engellenebilir. Müdahale zamanında yapılmazsa, fazla hücre kaybına bağlı olarak kişi komaya girebilir. Geç kalınmasına rağmen kanama durdurulsa bile hastada kalıcı hasarlar meydana gelebileceği gibi, kanama ölümle sonuçlanabilir.

Beyin Kanaması Riskini Artıran Etkenler Nelerdir?

Kafa Travması: Baş bölgesinden darbe almak, 50 yaş altı kişilerde görülen beyin kanamasının en önemli nedenidir.

Yüksek Tansiyon: Kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, beyin damarı çeperinde güçsüzlüğe yol açarak beyin kanamasına sebep olabilir.

Anevrizma: Beyinde yer alan herhangi bir kan damarı duvarında gevşeme sebebiyle içi kanla dolu şişlikler oluşur. Bu şişlikler anevrizma olarak tanımlanır. Oluşan şişlik zamanla basınca dayanamayacak hale gelerek yırtılır ve beyin kanamasına yol açar.

Kan Damarında Anormallik: Beyin içi ya da etrafında bulunan kan damarlarında oluşan zayıflama, beyin kanaması riskini artıran faktörler arasında yer alır. Bu anormallikler doğumla birlikte oluşabilir, ancak herhangi bir belirti vermeden uzun süre devam edebilir. Bu bozukluklar belirti verdiğinde fark edilebilir.

Kanama Bozuklukları: Orak hücreli anemi ve hemofili gibi kan bozuklukları, kanda trombosit seviyesinin azalmasına yol açarak beyin kanaması riskini artırır.

Karaciğer Hastalıkları: Karaciğere bağlı gelişen bazı hastalıklar, beyin kanaması riskini artırabilir.

Beyin Tümörü: Çevrede bulunan hücrelere zarar verecek şekilde büyüdüğünde, beyin kanaması riski artar.

Beyin Kanaması İçin Testler ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Beyin kanamasının nerede gerçekleştiğini ve neye bağlı geliştiğini anlamak adına hekim, farklı testler ve görüntüleme yöntemlerine başvurur. CT taraması, bilgisayarlı tomografi ve MRI, kullanılan görüntüleme teknikleridir ve kanamanın nerede gerçekleştiğini belirlemek için kullanılır. Filmlerde damarları daha ayrıntılı görmek için anjiyografi yöntemine başvurulabilir.

Beyin kanaması tedavisinde, kanama yeri, kanamanın şiddeti ve geliştiği bölgeye bağlı olarak değişir. Kanamayı engellemek ve beyindeki baskıyı gidermek için cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Şişlik ve ağrı için ağrı kesici, idrar söktürücü ve kasılmaları engellemek için ilaçlar verilebilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ümmet 24 Temmuz 2024 Çarşamba

Bas agrisi gece uykudan uyandiracak kadar siddetli olabilir mi? Bu durumda hemen doktora gitmeli miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Evet, Ümmet, baş ağrısı gece uykudan uyandıracak kadar şiddetliyse, bu ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Bu tür bir ağrıyı hafife almamak önemlidir. Bir an önce bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Doktorun yapacağı muayene ve gerekirse isteyeceği testler ile baş ağrısının nedenini öğrenebilir ve uygun tedaviye başlayabilirsin. Geçmiş olsun.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yüksek Tansiyon Burun Kanaması
Yüksek Tansiyon Burun Kanaması
Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?
Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?
Düşük Kanaması Nasıldır?
Düşük Kanaması Nasıldır?
Tırnak Altı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Tırnak Altı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Hamilelikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Hamilelikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Bebeklerde Burun Kanaması Nedenleri?
Bebeklerde Burun Kanaması Nedenleri?
Güncel
Gebeliğin 3 Ayında Kanama Nedenleri?
Gebeliğin 3 Ayında Kanama Nedenleri?
Güncel
Adet Kanamasını Ne Keser?
Adet Kanamasını Ne Keser?