Atardamar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Atardamar kanaması, yüksek basınç nedeniyle hızla meydana gelen ve ciddi hayati riskler taşıyan bir durumdur. Yaralanma sonrası parlak kırmızı kan fışkırma şeklinde akar. Acil müdahale gerektiren bu durum, zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmayı zorunlu kılar.
Atardamar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
12 Eylül 2024

Atardamar Kanaması


Atardamarlar, kalbin pompaladığı kanı vücuda taşıma görevini üstlenmiştir ve bu nedenle oldukça yüksek bir basınca sahiptirler. Atardamar yaralanması sonucu meydana gelen kanamalar, yüksek basınç nedeniyle hızlı ve fışkırma tarzında kan akışına neden olur, bu da kısa sürede önemli miktarda kan kaybına yol açar. Atardamar kanamaları, nadir görülmekle birlikte, en tehlikeli kanama türlerindendir. Nabız atar damardan alındığı için, atardamar kanamalarında kan akışı kalp atışı ile aynı seviyede olur. Bu nedenle, atardamar kanamalarında acil müdahale gereklidir.

Atardamar Kanaması Nasıl Anlaşılır?


Açık yaralanmalarda atardamar kanaması kolayca anlaşılabilir. Atardamar kanamasında kanın rengi parlak ve açık kırmızı olur. Kan kaybının fazla olması nedeniyle ölüm riski taşıdığından acil müdahale oldukça önemlidir. Atardamar kanaması, açık yara olmadan da gerçekleşebilir. Bu durumda, kanamanın olduğu bölgenin deri altında şişlik oluşur ve nabız alımı zorlaşır. Bu bölgede ağrı, hissizlik, derinin renginde solma meydana gelir ve aşırı kanama durumunda felç ya da ölüm riski bulunur. Küçük yaralanmalarda kan pıhtısı kanamayı durdurabilir, ancak bu tür durumlarda da acil müdahale şarttır.

Atardamar Kanaması Neden Olur?


Atardamar kanamasına genellikle şu nedenler yol açar:

  • Delici ve kesici alet yaralanmaları
  • Darbe sonucu damar içinde oluşan yırtılmalar
  • Kemik kırılmaları
  • Ateşli silah yaralanmaları

Atardamar Kanamasına Müdahale Nasıl Yapılmalıdır?

Atardamar kanamasında hızlı davranılması gerekir. Ana atardamarlarda kanama varsa acil önlem alınmadığı takdirde kısa sürede ölümle sonuçlanabilir. İlk yapılacak müdahale, yaraya doğrudan ve güçlü bir şekilde baskı uygulayarak tampon yapmaktır. Bu şekilde kanama durdurulabilir. Tampon yapılırken bölgenin altından nabız atışı kontrol edilmelidir. Kanama, uyluk ve üst kol gibi tek kemikli bölgelerdeyse turnike yöntemi uygulanır. Bu yöntem, damarın deri ve kemik arasında sıkıştırılması ile yapılır. Boğucu sargı olarak bilinen bu yöntemde ilk yardım çantasında bulunan plastik boru, çanta yoksa mendil, çorap, kravat, eşarp, kemer veya kumaş parçası ile kanamanın olduğu bölge iki defa sarılarak sıkıca düğümlenir. İkinci düğümün ortasına bir tahta parçası veya ağaç dalı yerleştirilir ve kanama durana kadar döndürülür. Kanama durduğunda tahta parçasının üzerine bir düğüm daha atılarak sabitlenir ve bu şekilde 20 dakika beklenir, sonra doku ve organlara kan gitmesi için 10 saniye kadar gevşetilir.

Atardamar kanamasında bu yöntemler acil müdahalelerdir. Bu yaralanmalarda hasta, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kurumuna götürülmeli ve kanama cerrahi müdahale ile kontrol altına alınmalıdır. Cerrahi müdahale sırasında hastanın yaşadığı kan kaybını önlemek için kan verilir. Yara dikilerek kapatıldıktan sonra enfeksiyon riskine karşı antibiyotik ilaçlar reçete edilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Meciddin 04 Ağustos 2024 Pazar

Atardamar kanaması yaşadığımda, ilk yapmam gereken şey nedir? Kanama durana kadar tampon yapmaya devam etmeli miyim yoksa farklı bir şey mi denemeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Atardamar Kanamasında İlk Adım
Atardamar kanaması ciddi bir durumdur ve ilk yapmanız gereken hemen acil yardım çağırmaktır. Bu tür kanamalarda, zaman çok önemlidir.

Tampon Yapma
Kanama durana kadar tampon yapmaya devam etmelisiniz. Temiz bir bez veya bandajı kanama kaynağına mümkün olduğunca sıkı şekilde uygulayın. Eğer kanama devam ediyorsa, tamponu çıkarmadan üzerine yeni bir bez ekleyerek baskıyı artırabilirsiniz.

Açık Hava ve Yükseklik
Eğer mümkünse, yaralanan bölgeyi kalp seviyesinin üzerinde tutmaya çalışın. Bu, kanamanın azalmasına yardımcı olabilir.

Sonuç
Unutmayın ki, atardamar kanaması hayatı tehdit edici bir durumdur ve hızlı hareket etmek çok önemlidir. Acil durum ekipleri gelene kadar, kanamayı durdurmak için elinizden geleni yapmalısınız.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
3 Aylık Gebelikte (Hamilelikte) Kanama Nedenleri?
3 Aylık Gebelikte (Hamilelikte) Kanama Nedenleri?
6 Haftalık Gebelikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi
6 Haftalık Gebelikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Diş Kanamasına Ne İyi Gelir?
Diş Kanamasına Ne İyi Gelir?
Diş Kanaması Nasıl Durdurulur?
Diş Kanaması Nasıl Durdurulur?
Adet Kanaması Nasıl Durdurulur?
Adet Kanaması Nasıl Durdurulur?
Güncel
1 Ay Süren Adet Kanaması
1 Ay Süren Adet Kanaması
Güncel
Hamilelikde Kanama Nedenleri?
Hamilelikde Kanama Nedenleri?
Güncel
Kanamalarda İlk Yardım Uygulamaları
Kanamalarda İlk Yardım Uygulamaları