Kesilmeyen Adet Kanaması Sebepleri

Kesilmeyen adet kanaması, kadınların yaşamında önemli bir sağlık sorunu olabilir. Menoraji olarak adlandırılan bu durum, çeşitli sebeplerle meydana gelebilir ve ciddiye alınması gereken belirtiler taşır. Tedavi süreci, kanamanın nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Kesilmeyen Adet Kanaması Sebepleri
15 Eylül 2024

Kesilmeyen Adet Kanaması


Kesilmeyen adet kanaması, kadınlarda genellikle dört haftada bir gerçekleşen bu fizyolojik olay yani kadın rahminden kan gelme olayına adet denir. Adet kanamasının şiddeti yaşa göre artar veya azalır. Adet kanaması genellikle 13-16 yaşlarında başlar ve 45-50 yaşlarında kesilir. Bu makalede kadınlarda görülen kesilmeyen adet kanaması yani tıp dilinde "menoraji" hakkında bilgi vereceğim.

Adet Kanamasının Fazla Olduğunun Belirtileri


  • Adet kanamasının 7 gün veya daha fazla sürmesi
  • Gün içerisinde 3 veya 5'ten fazla ped değiştirmek
  • Kanama anında rahim bölgesinde oluşan ağrılar
  • Nefes darlığı veya halsizlik (İkisi birden de olabilir)
  • Adet kanaması ile birlikte gelen büyük parçalı pıhtılar
  • Gün içerisinde aşırı fazla kanama olması

Kesilmeyen Adet Kanaması Sebepleri Nelerdir?


  • Rahmin içine yerleştirilen araçlar: Rahim içine yerleştirilen araçlar kanamanın artmasına sebep olabilir ve bu durum menorajiye yol açabilir.
  • Yumurtalıktaki sorunlar: Eğer rahminizin yumurta üretmesinde bir sıkıntı varsa bu durum kesilmeyen adet kanamasına da yol açabilir.
  • Miyomlar: Miyom, rahimde bulunan iyi huylu tümöre verilen addır. Miyomlar aşırı fazla ve uzun süren kanamalara sebep olabilir.
  • Polip: Üreme dönemindeki kadınlarda aşırı hormon sebebiyle oluşan rahim duvarındaki çıkıntıdır. Kanamanın uzun ve şiddetli olmasına neden olur.
  • Hormonal bozukluklar: Tiroid bezinde meydana gelen bozukluklar hormonal bozukluklara sebep olabilir ve bu şekilde rahim duvarları kalınlaşır. Rahmin iç tabakasının kalınlaşması sonucu kanama şiddeti ve süresi artar. Tiroit bezi tedavisi ile bu durumun üstesinden gelinebilir fakat doktor seçimi çok önemli bir rol oynar.

Bazı kadınlar kesilmeyen adet kanamasına rağmen umursamayarak bir hekime başvurmama kararı alabilirler. Bu gerçekten çok tehlikeli bir durumdur. Zamanında ve yerinde yapılan tedaviler çoğu zaman hayat kurtarır. Bu süreçte hangi durumlarda doktora başvurmamız gerektiğini bilmek çok önemlidir. Zaten normal durumlarda bir kadının her yıl bir kere düzenli bir şekilde jinekolojik tedavi görmesi gerekmektedir. Fakat kesilmeyen bir adet kanaması varsa acilen jinekolojik bir tedavi görmesi şarttır. Aksi takdirde kanama şiddeti gittikçe artacaktır.

Kesilmeyen Adet Kanamasının Tedavisi

Tedavi süreci, kanamanın nedenine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı yaygın tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • İlaç tedavisi: Hormon dengelerini düzenlemek amacıyla doğum kontrol hapları veya diğer hormonal ilaçlar kullanılabilir.
  • Demir takviyesi: Aşırı kan kaybına bağlı olarak gelişen anemi durumlarında demir takviyesi gerekebilir.
  • Cerrahi müdahale: Miyom veya polip gibi yapısal sorunlar var ise cerrahi müdahale gerektirebilir.

Önleyici Tedbirler

  • Düzenli jinekolojik kontroller
  • Stres yönetimi ve sağlıklı yaşam tarzı
  • Hormonal dengelerin kontrol altında tutulması

Kesilmeyen adet kanaması ciddi bir sağlık sorunudur ve mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmelidir. Erken teşhis ve tedavi ile bu durumun komplikasyonları önlenebilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Burkhan 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Adet kanamam yedi günden fazla sürüyor ve gün içinde beşten fazla ped değiştirmek zorunda kalıyorum. Ayrıca rahim bölgemde ağrılar yaşıyorum ve nefes darlığı ile halsizlik de hissediyorum. Bu durum menoraji olabilir mi ve hangi durumlarda doktora başvurmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Burkhan,

Yaşadığın durum menoraji belirtilerine benziyor. Menoraji, normalden fazla veya uzun süreli adet kanaması anlamına gelir ve senin belirttiğin gibi gün içinde beşten fazla ped değiştirmek ve yedi günden fazla kanama yaşamak bu durumu işaret edebilir. Rahim bölgende ağrı, nefes darlığı ve halsizlik gibi semptomlar da bu durumu destekliyor.

Doktora ne zaman başvurmalısın?

- Adet kanaman yedi günden uzun sürüyorsa
- Gün içinde sık sık ped değiştirmek zorunda kalıyorsan
- Yoğun ağrı ve rahatsızlık hissediyorsan
- Nefes darlığı ve aşırı halsizlik yaşıyorsan

Bu belirtilerden herhangi birini yaşadığında bir jinekologa başvurman önemli. Doktorun yapacağı detaylı bir muayene ve gerekli testler ile durumunun tam olarak ne olduğunu belirleyebilir ve uygun tedavi seçeneklerini sunabilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yerleşme Kanaması Nasıl Anlaşılır?
Yerleşme Kanaması Nasıl Anlaşılır?
Hamilelikte Adet Kanaması Nasıl Olur?
Hamilelikte Adet Kanaması Nasıl Olur?
11 Haftalık Gebelikte Kanama Nedenleri?
11 Haftalık Gebelikte Kanama Nedenleri?
Spiral Takıldıktan Sonra Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Spiral Takıldıktan Sonra Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Diş Kanaması Orucu Bozar mı?
Diş Kanaması Orucu Bozar mı?
Güncel
Adet Dönemi Dışında Kanama Nedenleri?
Adet Dönemi Dışında Kanama Nedenleri?
Güncel
Diş Çekiminden Sonra Kanama
Diş Çekiminden Sonra Kanama
Güncel
Doğum Kontrol Hapı Kanama Durmuyor
Doğum Kontrol Hapı Kanama Durmuyor