Adet Dışı Kanama Sebepleri

Adet dışı kanama, normal regl döneminin süresinin uzaması ve düzensizliği olarak tanımlanır. Bu durum, hormonal değişikliklerden enfeksiyonlara kadar birçok sebepten kaynaklanabilir. Eğer bu tür bir durumla karşılaşırsanız, bir uzmanla görüşmeniz önemlidir.
Adet Dışı Kanama Sebepleri
13 Eylül 2024

Adet Dışı Kanama


Adet dışı kanama, normalde 7 gün kadar sürebilen adet kanamalarının bu süreden daha uzun sürmesi ve regl kanamalarının düzensizleşmesi olarak tanımlanmaktadır. Adet kanamanız fazla ve normalden uzun süreli devam ediyorsa anormal rahim kanaması söz konusu olabilir. Bu nedenle bir uzmana danışmanız yararlı olacaktır.

Regl döneminde yumurtalıklardan salgılanan progesteron ve östrojen hormonları rahimde iç yüzey kısmını kaplayan tabakada farklılaşmaya yol açar. Her ay regl döneminin başlamasından 12-14 gün sonra yumurtalıklardan herhangi birisi yumurta serbest bırakır. Regl dönemi, kanamanın başladığı ilk gün başlar ve bir sonraki döneme kadar sürer. Bu süreç genellikle 28 gündür. Ancak bazı durumlarda bu sürede uzama ya da kısalma olabilir. Eğer bu süre 35 günden daha fazla ya da 21 günden daha azsa, adet dışı kanama söz konusu olabilir, yani durum anormaldir. Regl dönemi 3 normal dönem süresince veya 6 ay boyunca oluşmaması durumuna amenore denir. Bu, normal bir durum değildir ve böyle bir problem oluşmasının farklı nedenleri olabilir. Unutmamanız gereken bir diğer konu da, adet döneminizde normal olmayan bir durum fark ettiğinizde mutlaka bir doktora başvurmanız gerektiğidir.

Adet Dışı Kanamaların Görülebileceği Durumlar


Normal olmayan bu kanamaların zamanları şöyle olabilir:
  • Adet dönemleri arasında oluşabilirler
  • Cinsel ilişki sonrası kanama oluşabilir
  • Adet döneminin herhangi bir zamanında ve damlama şeklinde olabilirler
  • Regl döneminden daha uzun ya da daha kısa süreli olabilirler
Normal olmayan adet dışı kanama olarak nitelendirilebilen kanamalar her yaş grubunda oluşabilmektedir. Adet döneminin ilk olarak başlama zamanı kişi 9-16 yaş arası olduğunda gerçekleşir. Bu dönemde adet kanamaları düzenli olarak gerçekleşmez. Yaklaşık 35-50 yaş arası dönemde regl kanamalarında azalma görülebilmektedir. Ancak adet kanamasının normalden fazla ve uzun olması durumunda bir doktora danışmanız gereklidir.

Adet Dışı Kanama Olmasının Sebepleri Nelerdir?


Normal olmayan kanamaların birden fazla nedeni bulunmaktadır. Hangi yaş grubunda iseniz, doktor o yaş grubunda gerçekleşen normal olmayan kanama sebeplerini inceleyerek sizin neden böyle bir problem ile karşılaştığınızı rahatlıkla belirleyebilir. Nedenlerden bazıları ciddi sebeplerden dolayı oluşabilir. Adet dışı normal olmayan kanamaların bazıları hormonal etkiler nedeniyle, bazıları da guatr olarak bilinen tiroit bezi sorunları ya da kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak görülebilir. Bunlar haricindeki nedenler şunlardır:
  • Hamilelik
  • Gebelikte düşük yaşamak
  • Dış gebelik
  • Doğum kontrol hapı, spiral gibi doğum kontrol metotları nedeniyle oluşan sorunlar
  • Rahimde ya da rahmin ağız kısmındaki enfeksiyonlar
  • Miyomlar
  • Kan pıhtılaşma sorunları
  • Bazı kanser tipleri, örneğin rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, hazne kanseri gibi
  • Şeker hastalığı ve tiroit gibi sağlık problemleri
  • Polipler
Normal olmayan yani adet dışı kanama tanısının doktor tarafından konabilmesi için ilk olarak yapılacak olan şey, bu sorunu yaşayan kişinin ailesinin veya kendisinin sağlık öyküsünün alınmasıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Gagauz 25 Temmuz 2024 Perşembe

Regl dönemim genellikle düzenli ama son zamanlarda 21 günden daha az sürede yeni bir kanama yaşıyorum. Bu durum adet dışı kanama mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Gagauz,

21 günden daha kısa sürelerle adet görüyorsanız, bu durum gerçekten de adet dışı kanama olabilir. Adet döngüsü genellikle 21-35 gün arasında değişir ve bu sürelerden daha kısa döngüler, bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Stres, hormonal dengesizlikler, tiroid problemleri veya doğum kontrol yöntemleri gibi çeşitli faktörler bu duruma neden olabilir. Kesin bir teşhis ve uygun tedavi için bir kadın doğum uzmanına başvurmanızı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Menopozda Kanama Nedenleri
Menopozda Kanama Nedenleri
Ara Kanamanın Nedenleri?
Ara Kanamanın Nedenleri?
Tırnak Altı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Tırnak Altı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
4 Haftalık Gebelikte Kanama Nedenleri?
4 Haftalık Gebelikte Kanama Nedenleri?
İmplantasyon Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
İmplantasyon Kanaması Belirtileri ve Tedavisi